35 yaş ve üzerinde iseniz kendi vücudunuzu, çalışma düzenini çok iyi tanır ve regl döngülerine hakim olursunuz. Saçınızı, cildinizi, tırnaklarınızı çok iyi bilirsiniz.
Beslenme alışkanlıklarınız iyice oturmuştur, size hangi yiyeceklerin iyi veya kötü geldiğini bilirsiniz. Yani vücut kontrolü tamamen sizdedir.
Ama bu yaştan sonra aniden oluşan değişiklikler kafaları karıştırır ve bir belirsizlik oluşturur.
Kafanızda ‘’bu değişiklikler ve semptomlar acaba bir hastalık belirtisi mi ? yoksa premenopoz denilen döneme mi girdim ? soruları belirir.
Kafa karıştırıcı bu süreçte size yardımcı olmak için premenopoz belirtilerini açıklayan bu bilgileri bir araya getirdik.
Premenopoz nedir?
Premenopoz, vücudunuzun menopoza geçiş yaptığı doğal bir süreçtir.
Menopoza girişten "önceki" son aşamadır. Bu süreçteki kadınlar daha az östrojen üretmeye başlar ve bu da çeşitli semptomlaryaşamasınaneden olur.
Premenopoz belirtileri, menopozdan önceki bir yada iki yılda belirti vermeye başlar.[1 ] Bu durum her kadında farklı yaşlarda başlar. Genellikle kırklı yaşların başında başladığı düşünülür ve bu süreç kendisini birkaç aydan 10 yıla kadar sürdürebilir, Ancak ortalama premenopoz 4 yıl sürer ve yumurtalıklar yumurta salmayı bıraktığında ve menopoz süreci sona erdiğinde sona erer.
Premenopozun her kadın için nasıl belirti vereceğini tam olarak tahmin etmek zordur; yaşanacak semptomlar ve bunların sıklığına ve yoğunluğu herkeste farklı olur.
premenopozal dönemde olup olmadığınızı daha iyi anlamanız içinbu dönemde yaşanılan en yaygın semptomlardan bazılarını anlatacağız.
Premenopozun ilk belirtileri nelerdir?
Premenopoz belirtileri menopoz belirtileriyle aynı şiddette değildir ve çoğu zaman fark edilmeyebilir. Ancak aşağıdaki belirtileri sürekli olarak görüyorsanız veya bunlardan herhangi biri sürekli bir hal almışsa, sorunun kökenine inmek için kesinlikle doktorunuzla konuşmanızı öneririz.
Adet Düzensizliği
Premenopoz sürecinde adet dönemlerinizin düzensizleşmesi normaldir. Bu durum kaygıya neden olabilir, özellikle de adet döneminiz hiç beklemediğiniz bir anda gelirse. Bu süreçte adet döngünüz uzar ve daha az kanama yaşarsınız.
Ancak adet döneminizin normalden daha sık gerçekleştiğini, daha ağrılı olduğunu, adet kanamasının pıhtılaştığını veya normalden daha uzun sürdüğünü fark ederseniz, bir doktora görünmeli ve miyom gibi altta yatan sorunların olasılığını dışlamalısınız.[2]
Ateş Basması
Östrojen seviyeleriniz dalgalandıkça vücudunuzun ısı dengeleme mekanizması (termoregülasyon) etkilenmeye başlayabilir ve bu da premenopoz ve menopozun en yaygın semptomlarından biri olan sıcak basmasına neden olabilir.
Sıcak basması aniden ortaya çıkabilir ve kendinizi terli ve rahatsız hissetmenize neden olabilir. Hormon seviyenizi düzenlemek ve sıcaktan kurtulmanıza yardımcı olmak için doğum kontrol hapları veya bitkisel gıda takviyeleri reçete edilebilir, ancak bu, doktorunuzla görüşmeniz gereken bir konudur.[3]
Ayrıca bu durumla mücadele etmek için beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek veya kullanıyorsanız sigarayı bırakmak gibi daha doğal yollara da başvurabilirsiniz .
Bununla birlikte sıcak basmaları, stres, çeşitli hastalıklar,çok fazla baharatlı yiyecekler yemek gibi premenopoz dışındaki nedenlerden de ortaya çıkabilirler, bu nedenle farklı durumlarıdışladığınızdan emin olun.
Meme Ağrısı
Birçok kadın regl sırasında ve genellikle adet döneminden önce hafif şekilde her iki memede ağrı hissedebilirler bu normaldir. Fakat premenopoz sırasında bu ağrılar farklılaşabilir.
Premenopoz sürecinde östrojen ve progesteron düzeylerindeki dalgalanmalar meme dokunuzu etkileyerek her iki memede yanıcı veya zonklayıcı bir ağrı veya keskin, bıçak gibi saplanan bir sancı şeklinde belirti verebilir.
Bu ağrılı durum adet dönemleriniz durduğunda genellikle düzelir ancak hormon replasman tedavisi (HRT) devam etmesine neden olabilir.[4]
Eğer göğüs ağrınız çok fazla ve sık sık tekrarlıyorsa, göğüslerinizde herhangi bir değişiklik görüyor ya da hissediyorsanız premenopoz dışındaki başka bir durumu olasılığını dışlamak için doktorunuza başvurmalısınız.
Düşük Libido
Östrojen seviyelerinin düşmesi, kadınların premenopoz sırasında daha düşük bir cinsel istek yaşamasına da yol açabilir. Östrojen seviyelerinin düşmesinin yaygın bir belirtisi olan vajinal kuruluk da (vajinal atrofi) yaşayabilirsiniz. Bu kuruluk, ilişkinin rahatsız bir hal almasına veya acı verici olmasına neden olabilir ve cinsel istek eksikliğinize katkıda bulunabilir.
Uykusu Düzensizliği
Premenopoz sırasında hormonal değişikliklerden kaynaklanan uykusuzluk yaşamak oldukça yaygın bir semptomdur.Bu uykusuzluk durumu gündüzlerin yorgunluğa ve üretkenlik eksikliğine yol açabilir, bu da kaygıyı tetikler.
Uyumanızı sağlayacak gıda takviyeleri kullanabilir, yatma saatinizi düzenlemek ve yatma rutinini sağlamak uykusuzluğunuzun giderilmesine yardımcı olabileceğini görebilirsiniz.
Yorgunluk
Yorgunluk premenapoz ve menopoz dönemlerinde hormon seviyeleri dalgalandığı için birçok kadının karşılaştığı yaygın bir sorundur. Yorgunluk günlük yaşamınız için gerekli olan enerjimizi etkilediği için kaygı, uykusuzluk, düşük ruh hali ve libido gibi diğer semptomlara da katkıda bulunabilir. Ancak yorgunlukla mücadele etmek için daha iyi bir günlük egzersiz rutini, diyetinizde değişiklikler, meditasyon ve diğer enerji verici g gibi gıda takviyeleri gibi atabileceğiniz birçok adım vardır.
Ruh hali
Kadınların büyük bir çoğunluğu adet dönemi öncesinde östrojen seviyelerindeki ani dalgalanmalar nedeniyle PMS veya adet öncesi sendromu yaşarlar.
Bu hormon dengesizliği, premenopoz sırasında yaşayabileceğiniz ruh hali değişimlerinin veya düşük ruh hallerinin aynı nedenidir.
Bu ruh hali ile mücadele etmek için spor yapmak, sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmak, kan şekerinizi düzenli tutma için sağlıklı beslenmek büyük bir fark yaratır.
Gıda takviyeri PMS semptomları olan premenopoz sürecindeki kadınlar için yararlı olabileceğini göstermektedir; çünkü bu takviyeler yalnızca ruh halinizi korumanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda menopoz ve menopoz sonrası kötüleşen kemiklerinizin sağlığı için yardımcı olur.[5]
İdrar Kaçırma
Birçok kadın hayatının çeşitli aşamalarında idrar kaçırma veya mesane kontrolünün kaybı yaşar.
Güldüğünüzde, hapşırdığınızda, spor yaptığınızda veya ağır bir şeyi kaldırdığınızda birkaç damla idrar sızıntısı olabilir.
İdrar kaçırma yaşlandıkça kötüleşir ve hormonal değişiklikler nedeniyle pelvik kaslardaki kas gücünün azalması sonucu pelvik bölgedeki kas gücünüzü de etkileyebilir.
premenapoz harici olarak idrar yolu enfeksiyonları, fazla kilolu olmak, aşırı alkol ve sigara kullanımı da idrar kaçırmaya neden olabilir. Bu durum çok sık oluyorsa çözüm için doktorunuza başvurmanız gerekebilir.
Doktorunuz pelvik kaslarınızı güçlendirmek için rutin olarak Kegel egzersizleri yapmanızı da önerebilir.
Sonuç
Her kadının yolculuğunun benzersiz ve farklı olduğunu unutmamak önemlidir. Yukarıdaki semptomların bazılarını yaşamayabilirsiniz veya hepsini yaşayabilirsiniz
,ancak önemli yaşadığınız bu belirtilerin gerçekten perimenopoz belirtileri olup olmadığını belirlemek çok önemlidir.
Kaynak
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318660.php#What-are-the-stages-of-menopause WebMd, Perimenopoz (2019):
https://www.webmd.com/menopause/guide/guide-perimenopause https://www.healthline.com/health/menopause/hot-flash-causes https://www.healthline.com/health/menopause/sore-breasts-menopause https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5313351/ yazısını
Telif Hakkı © 2023 menapoz.net - Tüm Hakları Saklıdır.
Powered by GoDaddy
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.