Menopoz nedir? Belli bir yaşa gelen tüm kadınlar menopoza girecektir. Genellikle menopoz, kadınların biryıl boyunca adet görmeme olarak tanımlanır. Menapoza giriş yaşı kişiye göre değişir ancak genellikle 50’li yaşların başında ortaya çıkar.
Menopoz nedir?
Belli bir yaşa gelen tüm kadınlar menopoza girecektir. Genellikle menopoz, kadınların bir yıl boyunca adet görmeme olarak tanımlanır. Menapoza giriş yaşı kişiye göre değişir ancak genellikle 50’li yaşların başında ortaya çıkar.
Menopoz kadın vücudunda birçok değişikliğe neden olur. Belirtiler yumurtalıklarınızdaki östrojen ve progesteron üretiminin azalmasının sonucudur.
Semptomlar sıcak basması, kilo alımı veya vajinal kuruluk içerebilir. Bununla birlikte, vajinal dokularda iltihaplanma ve incelme olabilir.
1. Kaç yaşında menopoza gireceğim ?
Yapılan araştırmalarda dünya genelinde ortalama menopoz başlama yaşı 51’dir. Ülkemizde ise ortalama menopoz yaşı 47- 49’dur.
Birçok kadın 45 ila 55 yaşları arasında adet görmezler. Bu durum kadınlarda yumurtalık fonksiyonunun azalmasının başlangıç evreleri olarak kabul edilir ve bu yaşlardan yıllar önce de başlayabilir.
40 yaşından önce görülen menopoz ise erken menopoz olarak adlandırılıyor.
Menopoza girme yaşı genetik olarak belirlenebilir, ancak sigara içmek veya kemoterapi görmek gibi dış etkenler bu süreci hızlandırarak daha erken yaşlarda menopoza girmeye neden olabilir.
2. Perimenopoz ve menopoz nedir ?
Perimenopoz, menopoza giriş öncesindeki süreyi, ifade eder.
Perimenopoz sırasında vücudunuz menopoz sürecine geçiş yapmaya başlar. Bu durum, yumurtalıklarınızın daha az hormon üretmeye başladığı anlamına gelir.
Bu dönemde sıcak basması gibi menopozda yaygın olarak görülen semptomlar yaşamaya başlayabilirsiniz. Perimenopoz döneminde adet döngünüz durmaz ama düzensiz hale gelebilir.
12 ay boyunca adet döngüsünüz tamamen durduğunda menopoza girmiş olursunuz.
3. Östrojen seviyelerinin azalması hangi etkilere neden olur ?
Menopoz dönemimin en yaygın belirtisi sıcak basmasıdır. Kadınların yaklaşık % 75’i gündüz veya gece bu durumdan şikayetçidir. Ayrıca bu süreçte bazı kadınlar ruh halinde değişmeler, kas ve eklem ağrıları ve vajinal kuruluk yaşayabilirler.
4. Ateş basması yaşadığımı ne zaman anlarım?
Sıcak basması sırasında vücut ısınızın yükseldiğini hissedeceksiniz.
Sıcak basması vücudunuzun üst yarısını etkiler ve cildinizin rengi kırmızıya dönebilir veya lekelenebilir. Bu durum terlemeye, kalp çarpıntısına ve baş dönmesine neden olabilir. Sıcak basmasından sonra üşüme hissedebilirsiniz.
Her gün veya günde birkaç kez sıcak basmaları olabilir. Bu durumu bir yıl veya birkaç yıl boyunca deneyimleyebilirsiniz.
Alkol veya kafein, baharatlı yiyecekler, stres ve sıcak bir yerde olmak sıcak basmalarını tetikleyebilir.
Aşırı kilolu olmak ve sigara kullanmak da sıcak basmalarını daha da kötüleştirebilir.
Birkaç teknik, sıcak basmalarınızı ve semptomlarını azaltmanıza yardımcı olabilir. Katmanlar halinde giyinin, vantilatör kullanın ve nefes egzersizleri yapın.
Doğum kontrol hapları, hormon tedavisi ve bazı gıda takviyeleri, sıcak basmaları azaltmanıza yardımcı olabilir.
5. Menopoz kemik sağlığımı etkiler mi ?
Menopoz dönemindeki östrojen üretimindeki düşüş, kemiklerinizdeki kalsiyum miktarını azaltabilir. Bu durum da kemiklerinizin yoğunluğunu düşürerek osteoporoz olarak bilinen bir duruma yol açabilir.
Ayrıca sizi kalça, omurga ve diğer kemik kırıklarına karşı daha açık hale getirebilir. Birçok kadın, menapoz döneminde kemik kaybı yaşar.
Kemiklerinizi sağlıklı tutmak için:
6. Kalp hastalığının menopozla bağlantısı var mıdır ?
Menopoz döneminde östrojen salgılanması azaldığı için damarları koruyucu nitrik oksit’in de salınımı azalır. Bu nedenle menopoz dönemindeki kadınlarda kalp ve damar hastalıkları sıklıkla ortaya çıkabilir.
Menopoz döneminde kalp çarpıntısı, baş dönmesi gibi kalbinizle ilgili durumlar ortaya çıkabilir.
Kilonuzu kontrol altında tutmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek, egzersiz yapmak ve sigara içmemek, kalp rahatsızlığı riskinizi azaltabilir.
7. Menopoza girdiğimde kilo alır mıyım?
Menopoz dönemindeki hormon seviyelerinizdeki değişiklikler ve yaşlanma kilo almanıza neden olabilir. Fazla kilolu olmak kalp hastalığı, diyabet ve diğer hastalıkların riskini artırır. Dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak kilonuzu kontrol etmenize ve hastalık riskinizi azaltır.
8. Herkes için Menopoz belirtileri aynı mıdır ?
Menopoz semptomları anneniz ve kız kardeşinizde bile bir kadından diğerine değişir. Herkes için menopoz belirtileri farklıdır ve yumurtalık fonksiyonunun yaşı ve azalma hızı çok farklıdır. Anneniz, kardeşiniz veya en iyi arkadaşınız için işe yarayan bir şey sizin için çalışmayabilir.
9. Histerektomi ameliyatı olmuşsam menopoza girip girmediğimi nasıl anlayacağım ?
Rahminiz ve yumurtalıklarınız ameliyatla alındıysa, sıcak basması yaşamadığınız sürece menopoza girdiğinizi bilemeyebilirsiniz.
Belirli yaştan sonra herhangi bir semptomunuz yoksa, östrojen seviyenizi belirlemenizi yumurtalıklarınızın hala çalışıp çalışmadığını bir kan testi ile öğrenebilirsiniz.
10. Menopoz sorunlarının giderilmesi için hormon replasmanı güvenli bir seçenek midir?
Ateş basmalarının giderilmesi ve kemik kaybının önlenmesi için kullanılan birçok hormon tedavisi FDA onaylıdır. Yararları ve riskleri, sıcak basması ve kemik kaybınızın ciddiyetine göre değişir. Bu terapiler herkes için uygun olmayabilir.
11. Menopoz etkilerinin tedavisi için hormonal olmayan başka bir seçenek var mı?
Hormon tedavisi herkes için uygun olmayabilir. Sağlık durumunuz, hormon tedavisini güvenle kullanmanızı engelleyebilir veya bu tedavi şeklini kendiniz tercih etmeyebilirsiniz.
Yaşam tarzınızdaki değişiklikler, bitkisel destekler hormonal tedaviye gerek kalmadan birçok semptomunuzu gidermenize yardımcı olabilir.
Yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerebilir:
Kaynaklar :
Telif Hakkı © 2023 menapoz.net - Tüm Hakları Saklıdır.
Powered by GoDaddy
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.